Tuinontwerp voor een kleine tuin

/ / / /

Tuinontwerp voor een kleine tuin

22 augustus, 2018

Een tuinontwerp voor een kleine tuin voor bijvoorbeeld jouw eerste huis. Zonder enige ervaring met tuinen ga je op zoek naar voorbeelden. Je wilt optimaal gebruik maken van de ruimte in je tuin, zorgen dat de tuin zo groot mogelijk lijkt en vooral een verlengstuk is van jouw huis. Of het nou nieuwbouw is of een oud huis. In deze blog geef ik je een aantal tips en beelden ter inspiratie voor een tuinontwerp voor een kleine tuin.

Een duurzame tuin? Nou, zo!

Leuk zo’n eerste huis met een echte tuin van meestal 11 meter diep en 5 meter breed. Maar hoe pak je dat dan aan want het budget voor de inrichting en aankleding van je nieuwe huis is bijna op en je hebt geen ‘groene vingers’.

Tuinontwerp voor een kleine tuin

Om je heen vindt iedereen dat je in deze tijd je tuin niet helemaal mag bestraten ondanks dat dit lekker makkelijk is aangezien je geen tijd hebt om te tuinieren. Je moet duurzaam bezig zijn, het regenwater moet in de grond kunnen zakken, borders met bloemen waar bijen, vlinders en vogels hun voedsel uit kunnen halen…. Allemaal leuk en aardig maar hoe? In mijn werk kom ik dit probleem vaak tegen dus leek het mij handig om in dit blog een paar tips voor jonge huizenbezitters te geven voor een tuinontwerp met een kleine tuin.

Start met een schets

Voordat je op zoek gaat naar tuinontwerper voor advies kun je zelf al een schets maken. Begin met het maken van een plattegrond van je tuin te tekenen op schaal 1 : 50. Kijk dan naar de stand van de zon en stel een wensenlijst op:

  • Wanneer ben je thuis?
  • Zit je in de zon of liever in de schaduw?
  • Hoeveel tijd heb je over om een beetje te tuinieren?
  • Wat heb je te besteden?

Bepaal dan waar je wil zitten. Wil je een kleine loungeplek? Wil je een fijne grote eettafel voor als er vrienden komen eten? Wil je veel groen zien vanuit het huis…? En zo zullen er allerlei zaken voorbij komen die belangrijk zijn om van je tuin een fijne leefomgeving te maken. Maak de indeling niet te ingewikkeld maar ook niet te saai en probeer looplijnen vrij te houden.

Een boom in een kleine tuin.. Doen!

De juiste verhouding is 1/3 verharding en 2/3 groen. Houd hier rekening mee in jouw schets. Zo houd je jouw tuin in warme zomers lekker koel door de planten. Plaats zeker ook een boom in je tuin voor hoogte en natuurlijke schaduw. Laat je goed voorlichten over de afmeting van de boom als deze volwassen is bij een boomkwekerij. Of kies een boom die door regelmatig te snoeien goed in de hand te houden is.

Groene en kleurrijke borders

Maak zeker 2 ruime borders en beplant deze met planten die redelijk snel groeien. Kies planten die gedijen in de grondsoort die je hebt zodat er geen tuin ontstaat waar je wekelijks het onkruid moet schoffelen. Teveel kleine groene plekjes maakt een kleine tuin onrustig. Een goed gevulde border heeft weinig onkruid en geeft dus weinig werk.

Het hoeft niet al te braaf, kleuren mogen wat door elkaar komen, maar misschien heb je liever een ton-sur-ton border op kleur dan kan dat ook natuurlijk. Onderzoek ook eerst weer hoe groot een struik wordt die je graag zou willen hebben, over 4 jaar moet deze ook nog in je tuin passen. Plant ook rondom tegen de schuttingen en klimrekken veel fraaie klimplanten zodat straks alle wanden van je tuin weelderig groen zijn.  Er zijn allerlei goede informatieve tuinbladen zoals Groei & Bloei en TuinSeizoen waar je veel informatie uit kunt halen over planten, grondsoorten en bemesten. Ga naar een goede kleinschalige kwekerij waar ze je graag willen helpen om de juiste planten te kopen.

Wat kost een kleine tuin?

In mijn werk valt het me vaak op dat sommige klanten geen idee hebben wat de aanleg van de tuin kost. Als je zelf helemaal niets wil doen dan moet je al gauw rekenen op € 100,- per vierkante meter. Ook dan kun je geen dure tegels uitzoeken, veranda’s bouwen of een waterpartij maken. Bij de kosten van de materialen komt ook nog het arbeidsloon van een hovenier en/of stratenmaker. Bezuinig niet op goed grondwerk en de aanleg van de bestrating, dat is vakwerk en moet meteen goed gedaan worden.

Is je budget dus niet zo groot, ga dan eerst eens na of je zelf misschien mee wil werken tijdens de aanleg. Er valt genoeg te doen: zand kruien, bestrating opperen, borders doorspitten (afhankelijk van de grondsoort) en zelf inplanten. Kies ook een eenvoudige betonnen basistegel ga niet meteen voor zo’n dure tegel die in dat leuke tuinprogramma op TV gebruikt werd. Grind is heel sfeervol voor een terras en laat ook nog goed het regenwater door. Bestrating maakt de tuin niet mooier, het is maar een klein onderdeel, de totale sfeer dat is het uiteindelijke plaatje.

Zelf tuinmeubels maken

Tuinmeubels kunnen soms op een creatieve manier zelf gemaakt worden. Dan spaar je nog even een paar jaar door om echt degelijke sterke tuinmeubels te kopen die wellicht weer meegaan naar een volgende tuin. Met hout en stenenblokken kun je veel doen!

Ik zou zeggen ga aan de slag en volgend jaar kun je genieten van je eigen groene tuin!

Goede planten voor een kleine tuin

Phlox

Venkel

Hortenisia Lime Light

Meer informatie of advies nodig?

Kom je er zelf niet uit, wil je advies voor jouw tuin of besteed je het geheel liever uit? Neem dan gerust contact met mij op via info@brunekreeftelst.nl en maak een afspraak.

 

 

Terug naar blogs