eetbare tuin

/ / /

De eetbare tuin

20 augustus, 2015

Het is weer prachtig weer vandaag dus zet ik de laptop op de tuintafel om een leuke zomerblog te schrijven over de eetbare tuin.  Door een bijzondere lunch in een prachtige tuin in Frankrijk heb ik volop inspiratie gekregen om nog meer te koken met kruiden maar ook om eetbare bloemen te gebruiken. Hoe kun je een ware smaaksensatie creëren van jouw eigen eetbare tuin?

Tuininspiratie in de vakantie

We zijn net terug van vakantie. We hadden onze tent opgezet in de Picardie aan de baai van de Somme, Noord-Frankrijk. Uiteraard moest er ook een tuin bezocht worden en onze keus viel op de tuin van L’Abbaye et les Jardins de Valloires in Argoules.  Geweldige tuinen bij een oud klooster uit 1226. Daar vind je rozentuinen, vaste planten borders op kleur, een grote kruiden tuin, een prachtige moestuin, schaduwtuinen met waterpartijen en bijzondere oude bomen en heesters zoals bijvoorbeeld Cornus, Acer japonica, Magnolia en een enorme Liriodendron.

Een salade uit de eetbare tuin

Na geruime tijd rond gedwaald te hebben door dit 8 hectare grote park, werd het tijd voor een lunch. In de tuin van het restaurant, in de schaduw van fraai gesnoeide Catalpa, viel onze keus op een vegetarische salade vergezeld van een glas witte Sauvigon Blanc. Terwijl we vast van ons glas wijn zaten te genieten zagen we al wel wat kleurrijke borden voorbij komen en we werden steeds nieuwsgieriger. Toen ook even later onze borden voor ons neergezet werden vielen onze monden bijna open van verbazing.

duizendknoopEen kleurrijke salade van verschillende soorten zachte sla, gegrilde courgette, allerlei knolgewassen zoals rode biet, rettich en meiraap, gekookt en in gekoelde stukjes tussen de sla gelegd. Een zongedroogde tomaatje met een kruidenolie, een heerlijk paddenstoeltje in een zacht yoghurtachtige dressing met majoraan, 3 soorten meloen, een kletskop van Gruyere kaas en verse kruiden. Rozenblaadjes, lavendel, de toortsbloemen van de duizendknoop en viooltjes. Zelfs het versgebakken brood had een top van tijm en duizendknoop.

Een grote verassing was ook een takje zevenblad als eetbare garnering en als pesto op een crostini, erg lekker. Best handig als je niet van het zevenblad in de tuin afkomt om het dan als pesto te verwerken. Eigenlijk op dezelfde manier bereid als pesto van Basilicum.

Smaaksensatie

Iedere hap die we namen was een pure smaaksensatie. Een vers geplukt geurend en zoet rozenblaadje in combinatie met een zacht stukje Lollo Rosso is heerlijk. De licht bittere smaak van de duizendknoop met een zacht zuur romige kruidendressing is zeer smaakvol. Uiteraard de welbekende courgettebloem in een krokant korstje. Kleine zoete viooltjes met een schijfje gegrilde courgette.  Wij hadden nog nooit zo’n bijzondere lunch gehad. Een paar uur later toen we al weer heel wat kilometers gefietst hadden door het Franse landschap voelden we onze smaakpapillen nog na genieten.

Eten-in-moestuinVanavond ga ik zelf koken voor vrienden, uiteraard met rozenblaadjes en verse kruiden. Pas wel op want niet alle bloemen zijn te eten.  Een bloem van de monnikskap en vingerhoedkruid  bijvoorbeeld is uitermate giftig en zo zijn er nog heel veel planten die absoluut niet eetbaar zijn. Verdiep je er eerst even in. Het boek ‘Koken met Kruiden en Bloemen’ van Pip McCormac is erg leuk. Heb je alleen een balkonnetje maar houd je wel van koken dan kun je eetbare bloemen bestellen via bloombites.nl of Google even op: eetbare bloemen en je krijgt volop inspiratie.

Dek de eettafel buiten en geniet niet alleen van het kijken naar bloemen maar proef ze ook, eet smakelijk!

Terug naar blogs