winterplant

/ / / /

Spannende winterplanten voor een kleurrijke wintertuin

24 januari, 2017

Het begint langzaam weer te dooien. Lang hebben we mogen genieten in de regio Arnhem en Nijmegen van ouderwetse sneeuw. Door gebruik van de juiste winterplanten was het weer een ‘sprookjestuin’! Witte rijp op de bloemschermen van de hortensia, de uitgebloeide vorm van herfstasters met een ijslaagje als poedersuiker. Dat is bijzonder en mooi. Een vroege wandeling door de nog stille witte tuin is dan het mooiste wat er in deze wintertijd is. Helaas gaat de sneeuw en het ijs weer verdwijnen maar wie weet komt er snel weer sneeuw! Heb jij wel de juiste planten in jouw wintertuin? In deze blog geef ik een aantal tips voor de juiste winterplanten.

Winterplanten tips

Een kleurrijke wintertuin? Tips voor winterplanten

Ook in de winter zijn er in de tuin nog veel boeiende kleurcontrasten te zien, mits je niet in de herfst alles ‘winterklaar’ hebt gemaakt en kortgeknipt. Uitgebloeide bruine bloemvormen van de hortensia of de herfstaster steken af tegen de groenblijvende varen Polystichum set. ‘Dahlem’ of de altijd groen Viburnum davidii.

groenblijvende varen

Berijpte uitgebloeide bloemen van de venkel zijn sprookjesachtig. Fraai ook het glanzende blad van de Helleborus waar nu in januari al voorzichtig de roomwitte bloemknoppen tevoorschijn komen. Over een paar weken bloeit deze plant volop, je kunt er niet genoeg van in je tuin hebben. Uitgebloeide fragiele grassen zoals Eragrostis ‘Tötnes Burgundy’ en Molinia ‘Transparent’ krijgen een goudgele kleur. De felrode appeltjes van de Malus bomen heb ik in mijn blog ‘de Wintertuin’ al eens beschreven, blijven spectaculair.

Ga eens op zoek naar Tilia ‘Winterorange’ , eigenlijk een boom maar als deze telkens tot een struikvorm gesnoeid wordt zijn alle nieuwe takken feloranje. Grijsbladige planten zoals Salvia officinalis , Euphorbia wulfenii en Phlomiss russeliana steken ook zeer fraai af tegen al dat wit.

Wintersilhouet

Wintersilhouet

Behalve die fraaie kleuren die er in de wintertuin nog te zien zijn maakt het silhouet van sommige planten de tuin ook heel spannend. Zeker als het dan gevroren of gesneeuwd heeft. De kleuren van de uitgebloeide vormen van Phlomiss, venkel, hortensia, herfstaster of Hypericum ‘Elstead’ krijgen een zilveren gloed. Groenblijvende varens vallen nu in de winter nog meer op door hun krachtige vorm, het zijn onmisbare blikvangers.

Wintertuin bij jouw eigen huis?

wintertuin ontwerpen

Dat kan al door in de herfst niet alle planten af te knippen, grassen te laten staan en bij de aanschaf van een boom of struik ook te letten op de kleur of vorm van de takken of misschien zelfs bloei in de winter. Ga bij de boomkweker of het tuincentrum dat nog wel open nu rondkijken en let dan op deze eigenschappen. Behalve dat jouw wintertuin er leuker uit gaat zien is het ook beter voor de planten. Onze Nederlandse winters zijn vaak nat en dan gaan planten al snel weer uitlopen. Komt er dan nog een periode van flinke vorst dan gaan er heel veel dood. Daarnaast geven uitgebloeide bloemen veel zaad voor de vogels en dood blad in een border is goede bescherming voor de plant. De wormen trekken in het voorjaar als de grond weer warmer wordt de restjes blad in de grond waardoor de bodem op een natuurlijke manier bemest wordt.

Geniet vooral van je tuin in de winter. Maak plannen, ga vast uitzoeken welke planten of heesters je komend voorjaar wil toevoegen om volgend jaar ook zo’n spannende tuin te hebben. En ter inspiratie deel ik natuurlijk graag nog een paar foto’s…

winterplant

rijp op planten

planten met rijp

Terug naar blogs