borders

/

Bloembollen versus borders

19 februari, 2016

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ zei onze beroemde voetballer Johan Cruijf. Dat geldt dit jaar ook voor de bloembollen in de tuin. Door de zachte winter hebben we een overvloed aan kleurige bloeiende voorjaarsbollen.  Bossen sneeuwklokjes worden nu opgevolgd door fel gekleurde crocussen, de narcissen en de tulpen staan al behoorlijk boven de grond.  Sommige narcissen bloeien al en de ‘Blue Bell’s zullen binnen een maand ook wel volop in bloei staan.

sneeuwklokje 1

De start van het tuinseizoen

Voorjaarsbollen geven eigenlijk al in januari het startsein voor het nieuwe tuinseizoen. Iedere mooie dag die volgt krijg je zin om aan de slag te gaan. Vaste planten terug knippen, rozen snoeien, heesters snoeien waar nodig, de potten legen en vullen met voorjaarsbollen of lekker fel gekleurde violen. Het blijft altijd een beetje spannend of de natuur dan een handje helpt met mooie zachte dagen of juist zoals deze week het nog eens even lekker gaat vriezen.  Het blijft oppassen geblazen dan, een erg vorstgevoelige plant moet dan nog maar even afgedekt worden.

Als de tuin opgeruimd en geknipt is kunnen de koemestkorrels gestrooid  worden of compost door de borders gewerkt worden. Werk genoeg om lekker actief buiten bezig te zijn.  Na al dat bukken en sjouwen voel je weer dat je spieren hebt.  Volgende maand pakken we het gras weer aan, verticuteren, bemesten, gras bij zaaien en dan kan het feest beginnen.

kwekerij

De borders

Geleidelijk aan beginnen dan de vaste planten weer te groeien en de grond te bedekken , de heesters en bomen lopen weer uit. De meeste aarde is weer bedekt en dat is toch eigenlijk wat willen in de tuin.  Als er hier en daar nog een gat in de  border zit omdat een plant de winter niet overleeft  of er in de herfst een plant die niet voldeed verwijderd is, kan dat volgende maand mooi weer gevuld worden. De meeste kwekerijen gaan met Pasen ook weer open.  Lekker om daar rond te neuzen en misschien weer eens een nieuwe soort te scoren.  Ik geef nog even wat tips om de juiste planten te kiezen.

phlomiss

Tips om planten te combineren

Wil je interessante borders hebben dan is het belangrijk om verschillende bladstructuren te combineren, denk aan een combinatie van  Plomiss  russeliana en de fijne Gillenia trifoliata. Maar ook lavendel combineren met het vilten blad van Salvia off. ‘Purpurascens’.

salvia

Spannende kleuren, zoals de blauwe Geranium’Rozanne’gecombineerd met Persicaria en roodbladige Lobelia.

Lobelia

Probeer ook eens geel uit, al die prachtige zonnige bloemhoofdjes van de Coryopsis zijn prachtig bij het gras Hakonochloa macra.

Hakonochloa macra

Wissel bloemvormen  af,  aren en bollen, dat ziet er zelfs in de herfst nog mooi uit. Plant zo hier en daar ook een hogere solitaire plant zoals Verbascum chiaxii ‘Album’, dat maakt een border spannend.

In mijn volgende blog zal ik nog wat meer vertellen over hoe je in een border alle seizoenen kunt laten zien. Voor nu is er genoeg werk aan de winkel!

borders tips

Terug naar blogs