natuurlijke tuin

/ /

De natuurlijke tuin

8 maart, 2015

De afgelopen dagen heb ik regelmatig om mij heen horen zuchten ‘ik wou dat het voorjaar was, ik wil naar buiten !’ Aan de slag in de tuin, of een stevige wandeling in het bos of langs het strand. Genieten van de natuur. Afgelopen week was de tuinbeurs in Den Bosch, daar werden de bezoekers enthousiast gemaakt om de natuur dichtbij te halen. Natuurlijke tuinen kregen daar behoorlijk wat aandacht. Gelukkig maar. Er valt zo veel meer te beleven in een natuurlijke tuin. Een tuin die niet helemaal vol ligt met stenen, maar waar je nu in deze tijd het eerste groen van de nieuwe planten weer kunt zien. Een tuin waar de boomknoppen al voller worden om straks open te barsten en bloem of blad tonen.

Beleving in de tuin

judaspenning en brunneraIn een natuurlijke tuin valt van alles te beleven. Nu zo aan het einde van de winter als alle vaste planten terug geknipt worden en het jonge groen tevoorschijn komt kondigt het voorjaar zich aan. Over een paar weken als het voorjaar echt begonnen is groeit en bloeit er van alles. Er zijn weer geurende bloesembomen, ga maar eens onder een bloeiende magnolia of een perenboom staan, heerlijk! Vervolgens begint de zomer er zijn felgekleurde borders met vaste planten waar vlinders en bijen op af komen. Geleidelijk kleurt de tuin oranje en rood, het gaat herfst worden. Je ruikt de geur van het afstervende blad, de vogels en de egel trekken zich al een beetje terug om een beschutte plek voor de winter te zoeken.

bloeiende-prunusNiet teveel opruimen nu, alle uitgebloeide bloemen geven zaad voor de vogels en onder het dorre blad, meteen compost voor de tuin, is een rijk bodemleven voor de dieren. Daarna volgt de rust van de winter, de silhouetten van de bomen en hagen laten de structuur van de tuin weer zien. Een enkele winterbloeiende boom of struik zoals de Prunus ‘Autumnalis’ ,de toverhazelaar of een Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ afgewisseld met enkele groenblijvende hagen of vaste planten zorgen voor een boeiend winterbeeld.

De voordelen van een natuurlijke tuin

Strakke lijnen mogen weer overlopen in een natuurlijke golfbeweging. Tuinieren wordt weer leuk gevonden, je krijgt er energie van en het scheelt een abonnement op de sportschool. Veel werk…? Dat valt wel mee. In een luchtige afwisselende border, met ook hier en daar wat siergrassen en kleurrijke weelderige planten met verschillende bladstructuren daar valt een onkruidje niet zo op. Er zijn veel soorten sterke vaste planten die mits op de juiste plek (grondsoort, licht en water) zich goed zullen ontwikkelen. De border groeit dan snel dicht en er is nauwelijks meer ruimte voor onkruid. Dan blijft er dus tijd over om met een lekker boek en een glaasje wijn in je tuinstoel te zitten. In zo’n border is ook gedurende een lange periode veel afwisseling in bloei, zo ontstaat er meer biodiversiteit. De vogels, bijen en vlinders komen dan vanzelf. Beter dus voor je leefomgeving. Laat wat snoeihout liggen zodat er goede schuilplaatsen zijn voor vogels en de egel. Wil je nog meer natuur in de tuin dan kun je nog het hemel water afkoppelen en een kleine vijver of natte plek in je tuin aanleggen. Vraag dan wel advies aan een hovenier met kennis van deze techniek.

Nog een belangrijk voordeel; In een natuurlijke tuin is het ook veel koeler. Plaats er bomen die een luchtige schaduw geven, geen dakplatanen maar Carpinus (ook voor een kleine tuin), sierpeer of Gleditsia. Heel bijzonder is een Ginko ‘Horizontalis’. Niet goedkoop maar wel erg mooi. Plaats ook groene hagen als tuinafscheiding het is namelijk aangenaam als de wind nog wat door de tuin waait. Een houten schutting om je tuin sluit heel erg af, in zo’n tuin wordt het erg warm.

Tips voor een natuurlijke tuin

  • Zorg voor voldoende beplanting. Hooguit 1/3 van je tuin verharden met bestrating.
  • Haal in een kleine tuin wat tegels weg en plaats daar planten en/of een boom voor terug.
  • Zorg in een grote tuin voor meer afwisseling in de beplanting.
  • Gebruik sterke inheemse planten, het liefst biologisch opgekweekt. B.v. de Hessenhof in Ede en de Opvallende planten kwekerij van Marcel de Wagt in Venzelderheide. Vraag hier ook goed advies over grondsoort en licht.
  • Kies bomen en heesters met bessen, planten met open bloemen waar de bijen beter bij kunnen en laat op een beschutte plek wat snoeihout liggen.
  • Heb je veel tijd dan is een vijver of kleine waterpartij leuk.
  • Haal wat bestrating weg en vervang dat door grind. Gewoon het eenvoudige riviergrind is vaak erg mooi, niet te grof dan kun je er ook nog goed op lopen en zitten.
  • Maak meerdere zitplekken zodat je vanuit verschillende hoeken van de tuin kunt genieten.

Wil je nog meer weten mail gerust naar info@brunekreeftelst.nl of reageer hieronder.

Terug naar blogs